Spabad köpguide – Viktiga råd och tips inför köpet

Valen är många som du ställs inför vid ett köp av ett spabad. Vad är viktigt att tänka på, och vilka misstag bör undvikas? Köpguiden ger dig en komplett bild över vad som är viktigast att håll koll på inför ett köp av ett utespa.

Ett spabad är oftast en stor investering, och kostar allt från tiotusen till långt över hundratusen kronor. Utöver det tillkommer löpande drift-och kemikaliekostnader samt installationskostnader. Utbudet är enormt, samtidigt som kvalitén varierar stort, och många rapporterar om brister och problem både vad gäller själva spabadet och dess delar samt och själva möjlighet till god service och reparation.

Guiden hjälper dig att hålla koll på det viktigaste inför ett köp. Den är uppdelad i två olika delar:

  • frågor att ställa sig själv
  • frågor till säljaren

Frågor att ställa sig själv

1. Storlek och form

Hur många personer är ni som ska bada samtidigt, och vill ni kunna få plats med extra gäster? Resonera om hur stort spabad ni verkligen behöver. De minsta modellerna rymmer från 2 personer till de större som rymmer upp till 10 personer. Tänk på att desto större spabad desto dyrare i både inköp, drift och underhåll.

Förutom storlek finns det olika utformning av sitt och liggdel. Alla spabad har inte liggdel, och därför är det något att ta ställning till i val av spabad.

Ett standardspa för fyra personer är ofta kvadratisk på cirka 2 x 2 meter och en meter högt. Vikten är runt 350 kg och vattenvolymen är på cirka 1500 liter. Förutom kvadratiska spbad finns även runda och rektangulära varianter.

2. Budget

Det finns två olika delar som påverkar budgeten:

  • Engångskostnader
  • Löpande kostnader

Engångskostnader

Det som ingår i engångskostnaderna är kostnaden för själva spabadet och installationen. Tänk igen vilken budget ni har, och räkna då med alla delar inte bara själva spabadet.

Det finns enkla modeller av spabad som börjar på 10.000 kr till de mer avancerade för över 200.000 kr. Därutöver tillkommer el-installation av spabadet som måste göras av en behörig elektriker. Markarbetet som ligger till grund för att spabadet ska stå stabilt kan man göra själv, men väljer man att anlita en entreprenadfirma tillkommer kostnader för det. Fråga även leverantören vad som gäller vid leverans. Spabadet väger flera hundra kg och det kan behövas en kranbil för att lyfta det på plats.

En annan kostnad som ofta glöms är kringmiljön. Kanske ska ett nytt trägolv läggas, inköp av krukor och växter, solstolar, belysning, plank med mera.

Löpande driftkostnader – 15 kr per dag

Till de löpande driftkostnaderna hör primärt elförbrukning men även kostnader för kemikalier, service, underhåll och reparation. Väldigt förenklat kostar det cirka 5000 kr per år för de löpande driftkostnaderna, förutsatt att inget går sönder. Använd kalkylatorn för att räka ut mer exakt driftkostnad för olika spabad.

3. Placering

En mycket viktig aspekt är var spabadet ska placeras. Några faktorer att tänka på är:

  • insyn
  • uppsyn från huset
  • väderstreck och solens bana – kvällssol eller morgonsol?
  • möjlighet att tömma och fylla på med nytt vatten
  • närliggande duschmöjligheter utomhus
  • ljudnivå från omgivningen

En annan aspekt är om spabadet ska vara helt eller delvis nergrävt. Att bara ställa spabadet direkt på tomten rekommenderas inte då insteget kommer kännas högt om man ska kliva i från marken. Vanligt är att lägga trädäck runtom som kan vara delvis upphöjt och att man går några steg upp innan man går i spabadet. Tänk på åtkomst av inspektionsluckan, se nedan.

Belysning runt och kring området ger en härlig känsla, och är bra att tänka till på tidigt i processen. Spottar i altanen eller på en vägg behöver förberedas och det är alltid enklare att göra det innan allt är klart.

4. Installation och el

Ett vattenfyllt spabad kan väga upp till flera ton beroende på hur mycket spabadet väger, hur mycket vatten som ryms och hur många som badar samtidigt. Därför kräver ett spabad en stabil grund att stå på, ofta med någon form av isolering. Det vanligaste är att göra en så kallad dränerande markbädd med packad singel. Om man vill kan en platta på mark gjutas vilket är den bästa lösningen. Däremot går det inte att ställa spabadet direkt på gräsmattan, då kommer spabadet att sätta sig. Följ alltid leverantörens instruktioner.

Viktigt – tänk på att du måste kunna komma åt inspektionsluckan som sitter på en av sidorna på spabadet. regelbunden rengöring av filter med mera görs via inspektionsluckan, men även service och underhåll av komponenter kommer du åt härifrån.

Kombinationen el och vatten kräver alltid kunskap och noggrannhet för att vara säkert. Jordfelsbrytare är en självklarhet. Elinstallationen bör alltid göras av behörig elektriker. Ett spabad kräver en hel del ström men vanligtvis räcker 16 ampere och 1-3 faser vilket är standard i svenska hushåll idag. Därmed bör installationen inte vara några problem och det krävs ingen utökning eller uppgradering av hemmets el. För ett swimspa kan det krävas att du måste uppgradera huvudsäkringen till 20 ampere (eller mer), för att klara den högre effekten. Uppgraderingen görs av elinstallatör.

Tänk på att om du ska ha belysning på tomten runt spabadet, gör det arbetet samtidigt så spar du en hel del tid och pengar.

5. Jets och massage

Hur mycket bubbel du får ha beror på hur många jets spbadet har, var de är placerade samt hur kraftiga jetstrålarna är. Som tumregel gäller att desto fler jets desto dyrare blir spabadet. Men också större risk att någon strular. Vanligt är att ett spabad har mellan 30-100 jets.

Det finns olika typer av jets. Vissa med inbyggda funktioner för att t.ex. ge massage. Strålen från jets varierar då från fast till mer pulserande slag. Olika spabad har olika många massageprogram.

En annan aspekt är att när alla jets drar igång ökar ljudvolymen i spabadet. Vissa spabad har så pass hög ljudvolym att det är svårt att prata, och ljudet upplevas som störande. Ljudnivån skiljer sig åt mellan olika tillverkare och modeller, fråga tillverkaren om ljudnivån.

6. Funktioner och tillbehör

Ett absolut måste vad gäller tillbehör är ett isolerat lock. Utan lock blir det ohållbart att hålla igång spaet då energiförlusterna blir stora och driftkostnaderna skenar. Många gånger finns det även lås på locket så att inga oönskade badgäster tittar in.

Utöver locket finns det en rad olika tillbehör och extra utrustning som t.ex. ljudanläggning och dryckeshållare. Tänk på att desto mer inbyggda funktioner desto mer saker kan gå sönder eller behöver service och underhåll. Rådet är att enbart välja det som känns nödvändigt.

Ska du vara bortrest under en längre period under vintern kan en frotsvakt vara ett viktigt tillbehör. Den reagerar om vattentemperaturen sjunker mot 0, och startar då alla pumpar i spabadet för att undvika att rör och övriga delar fryser och sprängs på grund av isbildning.

Belysning är en annan detalj som är bra att fundera igenom. Ett upplyst spabad när det är mörkt ger en stämningshöjande effekt och är ofta uppskattat. Antalet LED-lampor varierar och rekommendationen är att be om att få se en bild på spabadet när det är upplyst. De enklare modellerna har enfärgade LEDar, till de mer avancerade som har RGB val och diverse olika ljus program.

Lista på några av de viktigaste tillbehören

  • Isolerat lock
  • Stege
  • Ljudanläggning
  • Frostvakt
  • LED belysning
  • Drickshållare

Frågor till säljaren

1. Garanti

En av de viktigaste frågorna till leverantören eller säljaren är vilken garanti som gäller. Förutom att det är tryggt med längre garanti ger det också en indikation på hur kvalitén är på produkten. De billigare modellerna på marknaden har oftast kort garanti, och är av sämre kvalité vilket också gör att de strular mer.

Garantin är ofta uppdelad utifrån spabadets olika delar, och de har olika garantilängd. En vanlig uppdelning med bra garantilängd är:

  • Stomme – 10 år
  • Skalet (sittdelen) – 5 år
  • Övriga komponenter som pump, jets, värmare etc. – 3 år

2. Service & reparation

För att spabadet ska fungera väl under lång tid behövs löpande underhåll och service, precis som på en bil. Filter ska bytas, slangar ska kontrolleras, vissa delar ska bytas med mera. Löpande underhåll som rengöring och byte av filter gör du enkelt själv, medan service och byte av delar kan göras av behörig servicetekniker. Rekommenderat är att service görs någon gång per år.

Fråga även tillverkaren vad som gäller vid reparation om någon del går sönder. Vem byter den, hur och vad kostar det? Finns delar i Sverige eller kan det vara långa leveranstider på vissa delar.

3. Kemisk rening

Kemisk rening är en mycket viktig del av spabadet. Med bristfällig kemisk rening blir det farligt att bada. Vattnet är varmt och bakterierna trivs mycket bra i temperaturer runt 38 grader. Alla spabad måste ha någon form av kemisk rening som dödar bakterier, och det vanligaste är att använda klor. Även brom används, men inte lika vanligt. Fråga tillverkaren vilken typ av kemiprodukter som är rekommenderat för spabadet. Alla produkter passar inte med alla spabad, det kan till och med vara att garantin inte gäller om man använder fel kemikalier.

Utöver kemisk rening finns det kompletterande produkter som hjälper till att döda bakterier. Mängden vanligt klor kan då reduceras, men absolut inte helt ersättas. De vanligaste är UV-ljus och ozonator. UV-ljuset är en lampa som genom sitt intensiva ljus (våglängd 254 nm) dödar bakterierna. Ozonatorn bildar ozongas som genom reaktion med bakterierna dödar dem och bildar vanligt syre som restprodukt. Både UV-lampan och ozonatorn måste bytas ut efter några år.

4. Filter och fysisk rening

Alla spabad har någon from av vattenrening där partiklar, smuts, hår, hudavlagringar etc filtreras bort och samlas upp i ett filter. Detta filter rengörs och måste bytas med jämna mellanrum.

Vissa spabad har även rening från botten vilket gör att lite större partiklar som grus effektivt renas bort.

5. Ljudvolym

Alla spabad låter, men olika mycket. Vill man ha det lugnt och skönt när man vistas i sitt spabad eller gör det inget att det brummar på. Fråga återförsäljaren om ljudvolymen om detta är viktigt för dig.

6. Djup

Många spabad har ett standarddjup som är anpassat till “normallånga” personer, som då kan sitta i spabadet och ha vattnet precis ovanför axlarna. Är du lång, fråga om djupet och välj en modell som är lite djupare.

7. Isolering och driftskostnader

Ta reda på driftkostnaderna för ditt spabad. Det beror på många olika faktorer och du vill självklart ha ett energisnålt spabad eftersom det står på året om. Skillnad i driftskostnader varierar mellan olika spabad.

Lite förenklat brukar man säga att det kostar cirka 10 kr om dagen i elförbrukning att ha ett spabad igång. Vill du räkna ut mer exakt använd kalkylatorn för driftkostnad.